Rhodiola rosea – az antioxidánsok ereje a gyönyörű hajért és bőrért való küzdelemben

Aranygyökér, rózsagyökér, sarkvidéki gyökér, király koronája – mindegyik név egy húsos levelű, apró, sárga virágú növényt takar. A Rhodiola roseát már évszázadok óta használják a népgyógyászatban. Kiválóan szünteti meg a stresszt és a kimerültség érzését, valamint javítja a memóriát és koncentrálóképességet. Kiderült, hogy a benne található hatóanyagok erős szépítő és fiatalító hatással is bírnak. De pontosak melyek ezek az anyagok? Miért kezdett el hirtelen az egész világ ez iránt a jelentéktelen kinézetű virág iránt érdeklődni?

Rhodiola rosea – leírás és összetétel

A növény a hideg, sarkköri területeken őshonos, tehát Skandinávia és Szibéria térségében, illetve Észak-Amerika egy részén. Nevét kellemes, finom illatának köszönheti, mely senki figyelmét sem kerülheti el a gyökér levágása és kiszárítása után.

Egészségügyi hatásai semmi újat nem mutatnak – a föld északi, sarkvidéki területein élő emberek évszázadok óta használják. Enyhülést hoz a hidegtől kimerült szervezetnek, pozitívan befolyásolva bizonyos folyamatokat és igazi vitaminbombaként viselkedve, mely tökéletesen kiegészíti az étrendet.

A Rhodiola rosea nagyon gazdag, szokatlan összetétellel rendelkezik. Nagy mennyiségben tartalmaz biológiailag aktív anyagokat, mint például tirozolt, procianidint, szalidrozidot, rozint és rengeteg flavonoidot, szerves savat, polifenolt és kis mértékben tanninokat, zsírokat, kumarint, viaszt, cukrokat, valamint szterolokat is.

Rhodiola rosea – kozmetikai tulajdonságok

A tirozol és procianidin hatékony antioxidáns. Lassítják az öregedési folyamatokat, és semlegesítik a szabad gyököket. Ártalmatlanná teszik a szervezet számára káros tényezők hatásait, melyek öregítik és gyengítik a sejteket. Ilyen pl. a légszennyezés, szegényes étrend, transz-zsírsavak, anyagcsere-folyamatok termékei, alváshiány, kátrány és a kozmetikumok, gyógyszerek, valamint stimulánsok vitatott összetevői. Magas tirozol- és procianidin-tartalmának köszönhetően a Rhodiola megvédi a szervezet strukturális fehérjéit a károsodástól, lassítva ezzel a bőr öregedését.

A flavonoidok fokozzák a kollagén- és elasztintermelést, illetve megakadályozzák azok lebontását. Ezáltal a Rhodiola rosea biztosítja a bőr szilárdságát és fiatalosságát, gyökerétől (azaz a hajhagymától) kezdve erősíti a hajat, és megakadályozza, hogy kihulljon.

A szerves savak a belső tényezők károsító hatásaitól is védik a bőrt és a hajat, megakadályozzák, hogy kiszáradjanak, és biztosítják a folyamatok megfelelő lefolyását a bőr sejtjein belül.

Rhodiola rosea – kozmetikai felhasználás

A sárga növény legfontosabb része a gyökere – ennek kivonatát használják fel a fiatalító arckrémek, szemkörnyékápoló krémek, samponok és a legyengült ellenállóképességgel rendelkező, érett hajra kifejlesztett kondicionálók.

Erős antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően a Rhodiola a kozmetikumok pótolhatatlan összetevője. Megszabadítja a bőrt a szabad gyököktől, valamint védi a toxikus anyagoktól, szennyeződésektől és a szmogtól.

A növény gyökeréből származó antioxidánsok tökéletesek a hajápoláshoz – nemcsak a kondicionálókban érdemes őket keresni, hanem sokkal inkább a hajpakolásokban -, intenzíven regenerálják, védik és erősítik a hajat.

A Rhodiola rosea segít a vékonyodó hajon, mely nem akar tovább nőni. A növényi kivonat serkenti az egészséges tincsek növekedését, megakadályozza, hogy kihulljanak és behullámosodjanak, illetve visszaállítja a rugalmasságát. A haj így fényessé, erőssé, puhává és könnyen kezelhetővé válik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük