Leggyakoribb tények és mítoszok a hajról

A hajápolás a legfontosabb, bár ez személyes ügy. Az ami valakinek jó, nem biztos, hogy mindenkinek jó. Vannak bizonyos hiedelmek, amelyek tartósan beragadt tudatunkban. Nézzük meg, melyek igazak és melyek valóban csak hiedelmek.

[HIEDELEM] Hosszú ideig és gyakori fésülés javítja a haj állapotát

Nagyanyáink abban hittek, hogy a rendszeres fésülés serkenti a vérkeringést a bõrben, így a haj megfelelõ mennyiségû tápláló anyagokkal van ellátva. Azzal, hogy azt hitték javítja a haj állapotát minden este hosszú ideig és szorgosan fésülték hajukat. Manapság tudjuk, hogy a túl gyakori és harsány fésülés csak töredezett végeket és elektromos hajat eredményez.

[ HIEDELEM] Jobb hajtisztításhoz kétszer kell megmosni a hajat

Ez a hiedelem valószínûleg a fodrászoktól származik, miszerint a különbözõ haj kezelések után a hajat kétszer vagy akár többször is kell megmosni. A valóságban teljesen felesleges kétszer megmosni a hajat, ha pl. nem használtunk nehezen kimosható olajt. A felesleges mennyiségû sampon érzékennyé teszi a bõrt és elektromos lesz a haj.

[TÉNY] Õsszel és tavasszal több hajunk hullik ki

Sajnos a hajhullás négyszer nagyobb az õszi és tavaszi napforduló idején. Õsszel és tavasszal a hormonszintünk a testben megnövekszik, mely befolyásolja a haj élénkítését. Nagyobb hajhullást figyelhetünk meg, mely általában pár hónap múlva normalizálódik.

[ HIEDELEM] Ha a haj gyökerestõl kiesik, nem fog visszanõni

Az egészséges haj élettartama körülbelül négy év, bár ez egyes hajlamoktól függõen eltérõ lehet. Ezen idõ elteltével a haj gyökere idõsödik és meghal, viszont csak akkor hullik ki, amikor az új gyökér kitolja, mely át is veszi a helyét.

[ HIEDELEM] Az õsz hajszálak kihúzásával festett haj fog kinõni

A haj színe melatonin szinttõl függ, mely a sejtekben jön létre és ugyanúgy szabályozza a haj növekedését. Ha tüszõi leállítják a pigment termelését, akkor az összes következõ hajszál nem lesz festett. Nem kellene egyenként kihúznod az õsz hajat, mert ez meggyengíti a tüszõ struktúráját.

[TÉNY] A vitaminok hatékonyan leállítják a haj hullását

A vitaminok szükségesek a megfelelõ haj növekedéshez és a gyökér megerõsítéséhez, és ez a módszer nagyon hatékony a hajhullás megállításában. A hajhagymákat gyakran blokkolják a toxinok és nem tudják felhasználni a véráramban lévõ vitaminokat és azzal, hogy vitamin szérumokat dörzsölünk a fejbõrön közvetlenül adagolhatjuk a tápláló összetevõket a fejbõrre.

[HIEDELEM] A kopaszság csak a férfiak körében örökletes

A nõk valószínûleg azt szeretnék, ha a kopaszság csak a férfiak problémája lenne, mégis a nõk is örökölhetik a kopaszság hajlamát. A nõk számára a hajhullás sosem teljes, mint a férfiak esetében, akik kopaszsága az androgénekhez kapcsolódik, vagyis a férfi hormonokhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük