Hajbűnök, avagy hogyan ne kezeld a hajadat a mindennapi ápolás során

Mit nem szeret a hajad? Biztos vagyok benne, hogy már van hozzá néhány ötleted. A hajvasaló az elsők között szerepel, ugyanis a nagyon forró lapok megégetik a hajszálakat, és megtörik a belső diszulfidhidakat. Tudsz még egy példát? Nyilvánvalóan a nap, ami a fiatalos haj egyik halálos ellensége. De mindenekelőtt nézzük meg, hogy tisztában vagy-e mindazzal a bűnnel, amit naponta elkövethetsz a hajaddal szemben.

Hogyan NE kezeld a hajadat?

Amit nem kedvel a hajad:

1. Meleg

Ezalatt nem csak a hajvasalót értem, aminek pusztító hatása elég nyilvánvaló (nincs olyan haj, amelyik hosszú távon kibírná az extrém magas hőmérsékletet). Kiderült, hogy a rendszeres és ártatlannak vélt hajszárítás ugyanolyan mértékben károsíthatja a hajad és a fejbőröd. A 40 °C körüli hőmérséklet az optimális. Minél magasabbra emeled, annál jelentősebb mértékű lesz a károsodás.

2. Mechanikai sérülés

A mechanikai sérülés gyengíti a hajat; hatására hullani és töredezni kezd, valamint egyre rosszabb lesz a struktúrája is. A mechanikai sérülés a legáltalánosabb hajbűnnel hozható összefüggésbe, vagyis amikor törölközővel durván megdörzsölöd. A nedves haj sérülékenyebb, ezért egyszerűen csak ki kell csavarni belőle finoman a felesleges vizet. Ha vizes hajjal fekszel le aludni, az hasonlóan rossz eredményhez vezet. Alvás közben ugyanis gyakran forgolódunk és dobáljuk magunkat, valamint sokszor nekidörzsöljük a hajunkat a párnának, ami könnyen kárt tehet a haj szerkezetében.

3. Nem megfelelő termékek

A hajmosás és kondicionálás során használt termékekről megállapították, hogy erőteljesen befolyásolják a haj megjelenését. Ezek közül számos csak azért szül borzalmas eredményeket, mert rosszul mérjük fel hajunk állapotát és típusát. Érdemes kideríteni, hogy milyen a hajporozitásod, azaz a hajad megjelenése, minősége, szerkezete és igénye. Több hajporozitási teszttel is találkozhatsz az interneten – mindössze néhány kérdést kell megválaszolnod a hajápolási rutinoddal és a hajad megjelenésével kapcsolatban, hogy megtudd, milyen porozitással és struktúrával rendelkezik, illetve hogy mit érdemes rá használni. Ezzel elkerülheted a túlzott fehérjebevitelt és keratinfelhalmozódást, ami hozzájárulhat a haj töredezéséhez, elvékonyodásához és a növekedés gátlásához.

4. Nap

Mindenki tudja, hogy az UV-sugárzás bőrrákot okozhat, viszont nem csak a bőrödnek van szüksége a védelemre. A hajad sem szereti az erős napsugarakat, hiszen roncsolja a melanint a hajszálak belsejében, erősen dehidratálja és növeli a haj porozitását, gyengíti a hajhagymákat, és irritálja a fejbőrt. A nap pusztító hatásának elkerülése végett szerezz be egy kalapot vagy természetes hajolajat, ami UV-szűrőként viselkedik, és ezáltal véd a káros sugárzástól.

5. Kémiai folyamatok

A szőkítés, egyenesítés és dauerolás a szép és előnyös megjelenést szolgálja, de nem szabad elfelejteni, hogy mindezzel óvatosan kell bánni, és a hajat mindig megfelelő utókezeléssel kell ellátni, hogy ne érje nagymértékű károsodás. A helyes hajolajas kezelés a legjobb megoldás, amit választhatsz.

6. Szilikon, parabén és SLS (nátrium-lauril-szulfát)

A samponok és kondicionálók mesterséges, komedogén összetevői pár pillanat erejéig előnyösebbé teszik a haj megjelenését (a haj fényesebbnek, puhábbnak érződik), de egy kis idő múlva már kiszárítja a tincseket, és részben ismeretlen hatású anyagok halmozódnak fel a haj gyökerénél. A parabének, szilikonok és petróleumszármazékok felelősek a fejbőr silány állapotáért. Sampon vagy kondicionáló vásárlása közben ügyelj rá, hogy csak megfelelő, roncsolásmentes összetevőket tartalmazzon a választott termék.

7. Hajformázó termékek

A hajformázó rutinnak is megvan a saját hátulütője. A sokféle hajápoló, formázó krém, gél és spray ráülepszik a hajszálakra és rontja a minőségüket. Gyakran roncsoló és szárító alkoholokat, valamint más szintetikus anyagokat tartalmaznak, amik tönkreteszik a hajad. Ezért inkább csak ritkán, például fontosabb események, bulik vagy nyaralások alkalmával használj hajspray-t vagy -krémet. A mindennapokban kíméld meg a hajad a káros vegyszerektől.

8. Dohányzás

A cigaretták, pontosabban a bennük található anyagok, jelentős egészségkárosító hatásuk mellett a bőr és haj állapotát is rontják. Gyengítik a hajhagymákat, tönkreteszik a haj belső szerkezetét, és előnytelenné teszik a megjelenést. A hajszálak a bekerülő cigarettafüst következtében károsodnak, és csökken a samponokban, kondicionálókban található tápanyagok felvétele. A dohányzó emberek gyakrabban panaszkodnak gátolt hajnövekedésre és intenzív hajhullásra.

9. Stressz

A hosszú távú és krónikus stressz se a haj, se a bőr számára nem szolgál semmi jóval. A túlterhelt emberek hajlamosabbá válnak a különböző bőrrendellenességekre, hajhullásra, és egy bizonyos ponton túl nem nő tovább a hajuk. Hogy még tovább fokozzuk, a stressz a ráncok kialakulását is elősegíti. Ha gyakran érzed magad frusztráltnak és idegesnek, keress valamilyen relaxáló tevékenységet, ami segít ellazulni egy kicsit. Ilyen például a jóga, a meditáció, egy hosszú séta, egy forró fürdő vagy az aromaterápia. Szánj minden nap egy kis időt a pihenésre, és fontos, hogy éjszaka is jól aludj. A hajad és a bőröd garantáltan hálás lesz érte!

10. Rossz étrend

Minden, amit megeszünk – vagyis a szervezetünkbe juttatott tápanyagok – közvetlen hatással vannak a hajunk és bőrünk kinézetére. Ügyelj rá, hogy étrended kiegyensúlyozott, valamint vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag legyen. Próbálj minél kevesebbszer cigaretta és alkohol után nyúlni, illetve kerüld a feldolgozott ételeket, ha gyors átalakulásra vágysz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük