Az alkohol ellenségnek számít az egészséges hajért való küzdelemben

Számos olyan termék van, amelynek pozitív hatása van a koponyára, ugyanakkor olyan termékek is vannak, amelyek károsak a szõrsejtekre. Ezek közül élen van az alkohol, melynek fogyasztása jelentõsen károsítja a haj minõségét. Vajon az alkohol valóban szárítja a hajat? Az alkohol legnagyobb hátránya a dehidratálós tulajdonsága. A szervezetben való vízveszteség rossz folyadékpótláshoz vezet a szõrsejtekben és akár kiszáradáshoz és törékenységhez vezethet.

Észrevehetõ hajfakulás, fényveszteség és töredezett végek mind olyan emberek problémái, akik alkoholt fogyasztanak és nem hidratálnak megfelelõen. A szakértõk arra figyelmeztetnek, hogy az alkohol fogyasztásával a tápláló anyagok kikerülnek az organizmusból és ez közvetlen hatással van a haj állapotára. Megfelelõ vitamin biztosítása nélkül (különösen B csoportok, de A,C és E vitaminok is) vagy tápláló összetevõk nélkül (biotin, cink, pantoténsav vagy folsav) a haj elveszíti természetes fényét, töredezett lesz és száraz. Az ilyen összetevõk alacsony szintje befolyásolja a haj sûrûségét és minõségét.

Vitaminok és elemek hiánya a szervezetben természetesen kiegészítõkkel pótolhatóak, de még az így pótolt elemek is kimosásra kerülnek alkohol fogyasztás esetében. A tápláló összetevõk hiánya ugyanakkor hajhullást is okozhat. Hajunk többnyire tiaminból, azaz B vitaminból áll és raktározását a haj megjelenésén lehet megfigyelni.

A haj állapotát a máj is tükrözi, bár errõl nem sokan tudnak. Mint már ismeretes, a máj legnagyobb ellensége az alkohol. Kevésbé hatékony méregtelenítés és a hanyag anyagcsere nagyban befolyásolja a szervezet mûködését és a haj állapotát. Az alkohol negatív hatása a hajon csak akkor jelenik meg, ha túl sokat iszunk. Attól még nem kell kihagyni egy pohár bort vagy sört vacsora során. A mérsékelt alkoholfogyasztás hatással lesz a haj állapotának és megjelenésének javulásában. A hajápolás alapja eltávolítani a káros anyagokat a szervezetbõl és az alkohol egy ilyen anyag.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük