Lágyítószerek, nedvesítőszerek és fehérjék – Mi a legjobb a haj számára?

Az egyensúly fontos szerepet kap a haj- és fejbőr ápolásában. Ha egészséges hajra vágysz, amit bárki megirigyelne, olyan hajápoló termékeket kell beszerezned, amik lágyító, nedvesítő és fehérjeösszetevőket tartalmaznak. Nézd meg, milyen anyag hiányzik a hajadnak, és hogyan pótolhatod.

LÁGYÍTÓSZEREK A HAJ VÉDELMÉÉRT

A lágyítószerek olyan összetevők, melyek puhítják és hidratálják a száraz hajat vagy az irritált bőrfelszínt. Ezek legtöbb esetben olajok és zsírok, amik serkentik a haj vízmegkötő képességét. A hullámos és kezelhetetlen haj a lágyítószerek hiányát jelenti. Ezek az anyagok főként a hajpakolásokban, kondicionálókban és hajvégeket védő termékekben fordulnak elő. A lágyítószerek argánolajat, olívaolajat, ásványi olajat, shea vajat, jojobaolajat és szilikonokat tartalmaznak.

Ne felejtsd el…

A szilikonok a lágyítószerek közé tartoznak, több csoportra lehet őket osztani. Vannak a vízoldékony szilikonok, a lágy, nátrium-lauril-szulfát tartalmú samponokban vagy mosószerekben előforduló szilikonok, valamint a párolgó szilikonok. Az utolsónál elég egy kondicionáló a tökéletes haj- és fejbőrápoláshoz.

NEDVESÍTŐSZEREK A HAJ HIDRATÁLÁSÁÉRT

A nedvesítőszerek elősegítik a haj hidratálását. Ha tincseid szárazak és töredeznek, a nedvesítőszer csak a hasznodra válhat. De légy óvatos a nedvesítőszerben gazdag termékek használatával, ezek ugyanis durva tapintású és göndör hajat idézhetnek elő a magas páratartalmú környezetben. A nedvesítőszerek közé tartozik a glicerin, méz, pantenol, Aloe, lenmagolaj, urea és hialuronsav.

Ne felejtsd el…

A fehérjék aminosavakból épülnek fel. A kozmetikumokban és hajban egyaránt előfordulnak, a haj helyreállításáért és finom szerkezetéért felelősek. A fehérjeszegény haj vékony és nehezen formázható. A fehérjében gazdag termékek különösen jól jönnek, ha a haj valamilyen hőkezelésen esett át. Viszont, ha túl sok fehérjét használsz, a hajad szárazzá és törékennyé válik. A fehérjék az alábbi csoportokra oszthatók:

  • nagy molekulasúlyú fehérjék: búza, tej, selyem, zab, kukorica, szója, elasztin, kollagén, tojássárgája;
  • hidrolizált fehérjék: búza, keratin, tej, kazein, selyem, elasztin, kollagén;
  • aminosavak: pl. L-cisztein, arginin.

Ne felejtsd el…

Magas porozitású hajra nem vihetsz fel túl sok fehérjét, mivel ez a hajat extrémszárazzá és göndörré teszi. A fehérjesamponoknak semmi értelme, mivel a fehérjéket kb. 30 percig a hajon kell hagyni ahhoz, hogy kifejthessék hatásukat. Ezért sokkal hatékonyabbak a hajpakolások. Ha el szeretnéd kerülni a nagyon száraz és túl sok fehérjével ellátott hajat, mindig nedvesítőszerrel együtt alkalmazd.

HOGYAN HASZNÁLD A LÁGYÍTÓSZEREKET, NEDVESÍTŐSZEREKET ÉS FEHÉRJÉKET?

Nézzük meg, milyen kombinációkban érdemes használni a lágyítószereket, nedvesítőszereket és fehérjéket tartalmazó termékeket.

Először nedvesítsd be a hajad vízzel, készíts egy fehérjepakolást, majd a leírásban megadott idő elteltével alaposan öblítsd le. Ezután tegyél fel egy lágyító- és nedvesítőszeres pakolást, mosd le, végül pedig használj szilikonszérumot.

Van más megoldás is. Nedvesítsd be a hajad, majd helyezz fel egy nedvesítő pakolást. A leírásban feltüntetett idő elteltével mosd le alaposan, utána pedig készíts egy fehérjepakolást. Miután leöblítetted a hajad, használj lágyító pakolást vagy szilikonszérumot.

Másképpen is táplálhatod és elláthatod eme három fontos anyaggal a hajad. Először is kenj fel egy kis hajolajat, majd öblítsd le, vagy mosd meg a hajadat. A következő lépés a fehérjepakolás felhelyezése, ezt is a gyártó által javasolt idő elteltével kell lemosni. Végül pedig készíts egy nedvesítő vagy lágyító pakolást, és a szilikonszérumot is bevetheted.