Hogyan gondoskodj a hajadról terhesség alatt?

A terhes nők megemelkedett ösztrogénszintje nemcsak a hangulatukra hat ki, hanem a hajuk állapotát is befolyásolja. A várandós nők különleges gondoskodást igényelnek, és miért ne kaphatnák meg ugyanezt a hajuk is? Magától értetődik, hogy egy magzatot kihordó nő hajának különleges figyelmet kell szentelni, és biztosítani kell számára mindazt a kezelést, amit meg szeretne adni tincseinek. De hogyan is gondoskodjunk a hajunkról terhesség alatt?

Zsíros haj terhesség alatt

Egy várandós nő hajának állapota jelentősen függ attól, hogy a terhesség melyik szakaszában van éppen. Az első hetekben nő az elválasztott faggyú mennyisége, ami zsíros fejbőrhöz vezethet, ezért olyan samponokat és kondicionálókat érdemes használni, melyek ezt a hajtípust célozzák meg.

A zsíros hajat 2-3 naponta meg kell mosni langyos vízben. A művelet során a fejbőrt nem szabad túl erősen megdörzsölni, hogy elkerüljük a túlzott faggyútermelést. Érdemes lehet gyógynövényeket is bevonni a hajmosásba a megfelelő kezelés biztosítása és a probléma enyhítése érdekében. Ehhez leginkább a kamilla és csalán ajánlott. Mindkét növény szabályozza a faggyúmirigyek működését, megelőzi az irritáció kialakulását, és baktériumölő hatással bír.

Törékeny, száraz haj terhesség alatt

Akinek a haja könnyen törékennyé válik és dehidratálódik, terhesség alatt megfigyelheti ennek a problémának a fokozódását. A hidatáció hiánya ellensúlyozható olajokkal, például erősen hidratáló anyagokkal kombinált jojoba- vagy ligetszépeolajjal, ilyen a d-pantenol vagy a kollagén. Ezek kaphatók gyógynövényboltokban vagy bioélelmiszer-üzletekben. Aromaterápiás termékeket árusító standoknál is felkeresheted őket. Hidratáló anyagok a száraz haj számára készült kozmetikumokban találhatók. Ezek az anyagok többszörösen biztosítják a vízutánpótlást.

A törékeny, száraz hajat nem szabad kettőnél többször megmosni egy héten. Közvetlenül hajmosás után érdemes kimondottan erősen dehidratált haj számára készült kondicionálókat és balzsamokat használni. De hajszálaidat különleges kezelésben is részesítheted. Ehhez olívaolajat és tojássárgáját kell összekeverned, majd ezt a mixet egyenletesen fel kell vinni a hajra. Ezután körbe kell tekerni a hajat valamilyen szintetikus anyaggal, például egy speciális sapkával vagy fóliazsákkal. A hajpakolást 2-3 óráig kell fennhagyni, majd meleg vízzel lemosni.

Hajfestés- és szőkítés terhesség alatt

Mindenekelőtt le kell szögeznünk, hogy a hajfestékek használata az első harmadévben szigorúan tilos. Az ammónia, amit ezek a termékek tartalmaznak, a véráramba kerülhet, és így a méhlepényhez is eljuthat. Habár ennek inkább kicsi az esélye, a hajfestékek használata terhesség alatt allergiás reakciókat válthat ki, még azokban a nőkben is, akik rendszeresen átesnek ezen a procedúrán, és semmilyen tünet nem jelentkezik náluk. Ha terhesség alatt mindenképpen szükségét érzed a hajfestésnek, ajánlatosabb a lágy samponok, színező hajhabok vagy hennák használata.

Dauer terhesség alatt

A terhesség alatti dauerolás biztonságosságát még nem ismerték el. A dauervízben található anyagok néhány órán át tartó belélegzése fejfájást, émelygést és ájulást okozhat. Terhes nőknél az is előfordulhat, hogy a hajuk a hormonális változások következtében ,,kilöki” a dauervizet, és így nem biztos, hogy eléri a kívánt hatást.

Korpa terhesség alatt

A terhesség második harmadévében kezd el javulni a haj állapota. Ez azt jelenti, hogy a hajszálak erősebbé válnak, és visszanyerik fényüket. Sajnos azonban ilyenkor új probléma léphet fel – a korpa. Nincs értelme tétlenül várni, hogy egyszer csak elmúljon magától, mert ez a szőrtüszők gyulladását okozhatja, ami fejbőr-irritációhoz vezethet. Néhány anyag igen hasznosnak bizonyulhat a korpa elleni harcban, mégpedig a kozmetikai kerozin, a feketeretek-lé és a csalánsamponok. A ricinusolajból, tojássárgájából és néhány csepp citromléből készült házi hajpakolás is segíthet a korpa elleni küzdelemben. Továbbá érdemes megfontolni a széles körben hozzáférhető korpaellenes samponok és kondicionálók használatát is, különösen azokét, melyek természetes anyagokat tartalmaznak.

Vékonyodó haj terhesség alatt

Számos fiatal édesanyának szembe kell néznie a hajszálak kontrollálatlan elvékonyodásával. Körülbelül három hónappal a szülés után a magas ösztrogénszint rohamos csökkenésbe kezd, ennek következtében pedig a haj is elvékonyodik. Szerencsére semmi ok az aggodalomra, ez az állapot viszonylag gyorsan elmúlik. Azon anyukák esetében, akik nem szoptatnak, ez a probléma már 6-9 hónap után csillapodni kezd. A szoptató anyukáknak természetesen egy kicsit többet kell várniuk a régi hajnövekedési ritmus visszanyeréséhez. A szoptatás következtében ugyanis a prolaktin még jelen van a szervezetükben, és ha megnő ennek a hormonnak a szintje, akkor erőteljes hajhullás figyelhető meg.